کشور ترکیه یکی از مقاصد اصلی و مهم تجاری و اقتصادی برای ایران به شمار میرود که سالانه انواع کالاهای تجاری و حتی شخصی را به این کشور ارسال میکنند. قوانین و مقررات گمرکی این کشور به گونهای تنظیم شدهاند که علاوه بر حمایت از تولید داخلی، تجارت را نیز برای افراد آسان سازد. همچنین در کنار این موارد باید فاکتورهای امنیتی، بهداشتی و اقتصادی نیز در نظر گرفته شوند تا آسیبی به کشور ترکیه وارد نشود. به همین دلیل قوانین و مقرراتی وجود دارند که میتوانند سختگیرانه باشند اما از هرگونه مشکل پیشگیری میکنند. در این مطلب ما به بررسی قوانین و محدودیتهای حمل برخی کالاها به ترکیه پرداختهایم تا اگر قصد ارسال کالا به کشور ترکیه را دارید، با اطلاعات کامل و دقیق اقدام نمایید. همچنین میتوانید برای دریافت اطلاعات بیشتر و مشاوره از کارشناسان فردین تجارت، با شمارههای درج شده در سایت تماس بگیرید.
اهمیت رعایت قوانین گمرکی کشور ترکیه در زمینه ورود و خروج کالاها
ترکیه یکی از کشورهای عضو قرارداد اتحادیه گمرکی با اتحادیه اروپا و سازمان تجارت جهانی (WTO) است که ورود و خروج تمام کالاها باید مطابق قوانین و مقررات مشخص شده در این قرارداد و سازمان انجام شود. این قوانین بر اساس توافقات بینالمللی و به منظور حمایت از تولیدات داخلی و حفظ امنیت ملی طراحی شدهاند. به همین دلیل پیروی از این قوانین اجباری بوده و در صورت سرپیچی از آنها، فردی که قوانین و مقررات را رعایت نکرده است، مجازات خواهد شد.
قوانین و مقررات گمرکی ترکیه برای ورود و خروج کالاهای مختلف شامل موارد بسیاری میشوند که در ادامه به بررسی این موارد میپردازیم.
چه مدارکی برای ارسال بار به ترکیه نیاز است؟
زمانی که قصد وارد کردن کالاهای شخصی یا تجاری به داخل ترکیه را دارید، باید مدارک زیر را با خود به همراه داشته باشید:
فاکتورهای تجاری (Commercial Invoice)
فاکتور تجاری در واقع یکی از اسناد مهم و حیاتی در فرآیند واردات یا صادرات کالاهای تجاری به شمار میرود که اطلاعات دقیق کالاهای ارسالی را همچون نوع کالاها، تعداد، ارزش، شرایط معامله و … را درون آن بیان کردهاند. این سند جهت محاسبه عوارض گمرکی و مالیاتها نیاز بوده و جهت تایید ورود و خروج کالا مورد استفاده قرار میگیرد. زمانی که قصد ارسال کالا به کشور ترکیه را دارید، باید فاکتور تجاری دقیق و کاملی را تهیه کرده و به گمرک ترکیه ارائه دهید.
لیست بستهبندی (Packing List)
در لیست بستهبندی خود باید تمامی مشخصات و جزئیات دقیق محتویات موجود در هر بسته همچون وزن، ابعاد و نوع بستهبندی را بیان کرده و به شرکت حمل و نقل فردین تجارت و گمرک ارائه دهید. این لیست به گمرک و فرد دریافتکننده کمک میکند که به خوبی کالاهای ارسالی را شناسایی کرده و مراحل ترخیص را آسانتر میکند.
بارنامه (Bill of Lading یا B/L )
بارنامه نیز یکی از اسناد حیاتی و قانونی در زمینه حمل و نقل بینالمللی است که اطلاعات مهمی از قبیل نام و مشخصات فرستنده، مشخصات گیرنده، نوع کالا، مقصد نهایی و تعداد کالاها را درون آن مینویسند. بارنامه به عنوان یک رسید دریافت کالا توسط شرکت حمل و نقل برای شما صادر شده و در زمان ارسال بار به ترکیه باید به گمرک این کشور ارائه شود تا علاوه بر تسهیل حمل و نقل، ترخیص بارها از گمرک نیز بدون مشکل و آسان پیش خواهد رفت.
گواهی مبدا (Certificate of Origin)
این سند تایید میکند که کالاهای صادر شده از یک کشور خاص تولید یا پردازش شده و باید توسط اتاق بازرگانی یا نهادهای معتبر دیگر صادر شود. جهت تعیین تعرفههای گمرکی و تایید مبدا کالاها در زمان واردات و صادرات، ارائه گواهی مبدا الزامی است. ارائه گواهی مبدا دقیق و معتبر در زمینه ارسال بار به ترکیه، اهمیت بسیار زیادی داشته و میتواند به طور مستقیم بر میزان عوارض گمرکی شما تاثیرگذار باشد.
مجوزهای خاص و لازم (Special Permits)
در زمینه ارسال بار به کشورهای دیگر از جمله ترکیه، باید مجوزهای خاصی در کشور مبدا (ایران) توسط نهادهای دولتی مربوطه همچون وزارت بهداشت و وزارت صنعت برای کالاهای مشخصی صادر شوند. این کالاها شامل داروها، تجهیزات پزشکی، مواد شیمیایی و یا کالاهای با فناوری پیشرفته هستند که باید از استانداردهای ایمنی و سلامت عمومی برخوردار بوده و این موارد توسط نهادهای مشخص تایید شوند.
کالاهای مجاز برای ارسال به ترکیه
تقریبا اکثر کالاها جهت ارسال به ترکیه مجاز بوده و تنها نیاز است که هنگام ارسال، قوانین و مقررات گمرکی این کشور رعایت شوند تا جمل و نقل کالاها بدون دردسر انجام شود. این کالاها شامل موارد زیر میباشند:
- محصولات غذایی: کشور ترکیه یک کشور کشاورزی است، اما محصولات خاصی همچون میوه، سبزیجات و غلات را از کشورهای دیگر وارد میکند. واردات محصولات غذایی به کشور ترکیه باید با رعایت استانداردهای بهداشتی انجام پذیرد.
- قطعات خودرو: بسیاری از قطعات و تجهیزات خودرو، با رعایت شرایط خاص و تعیین شده توسط ترکیه، امان وارد شدن به به این کشور را دارند.
- ماشینآلات صنعتی: بسیاری از تجهیزات و ماشینآلات صنعتی، امکان وارد شدن به ترکیه را دارند؛ زیرا کشور ترکیه برای کمک به صنعت داخلی خود این اجازه را صادر کرده است.
- لباس و منسوجات: ترکیه از بزرگترین تولیدکنندگان پوشاک و منسوجات در جهان به شمار میرود؛ اما برخی از لباسها و منسوجات جهت تکمیل نیازهای داخلی میتوانند به این کشور وارد شوند.
کدام کالاها جهت ارسال به ترکیه ممنوع هستند؟
ورود برخی کالاها به کشور ترکیه ممنوع بوده و یا نیازمند دریافت مجوز دارند. در صورت نداشتن مجوز یا سرپیچی از قوانینی که شامل کالاهای ممنوعه میشوند، کالاهای وارد شده به ترکیه، قاچاق محسوب شده و باید در گمرک ترکیه ضبط شوند. ابن کالاها شامل موارد زیر هستند:
- مواد مخدر و داروهای روانگردان: هرگونه مواد مخدر به ترکیه کاملا ممنوع بوده و در صورت وجود این موارد در بارهای شما، تحت پیگرد قانونی قرار خواهید گرفت.
- اسلحه و مهمات: ورود هرگونه سلاح گرم یا سرد به ترکیه ممنوع است، مگر آنکه برای آنها مجوزهای لازم دریافت شود و برای مقاصد قانونی مانند نیروهای نظامی وارد شوند.
- حیوانات و گیاهان در معرض انقراض: ورود حیوانات و گیاهانی که در معرض انقراض قرار دارند به این کشور ممنوع هستند.
- محصولات فرهنگی و باستانی: خروج و ورود محصولات فرهنگی و تاریخی مانند آثار هنری و باستانی بدون دریافت مجوز از ترکیه ممنوع است تا میراث فرهنگی کشور حفظ شود.
- مواد شیمیایی خطرناک: برخی مواد شیمیایی خورنده و خطرناک که میتوان برای ساخت سلاح یا مواد منفجره استفاده نمود نیز ممنوع هستند.
تعرفههای گمرکی و مالیاتها در ترکیه چگونه محاسبه میشوند؟
چندین عامل مختلف وجود دارند که میتوانند بر تعیین تعرفههای گمرکی و مالیاتها در ترکیه تاثیرگذار باشند. این عوامل شامل موارد زیر هستند:
ارزش کالا (Customs Value)
ارزش کالا اصلیترین عامل تاثیرگذار بر محاسبه تعرفه گمرک و مالیاتها محسوب میشود. این ارزش شامل قیمت خرید کالا و هزینه حمل و نقل و بیمه تا رسیدن به ترکیه میباشد. در صورتی که قیمت واقعی کالا در دسترس نباشد، از ارزش مشابه کالاهای وارداتی دیگر استفاده میشود.
تعرفه گمرکی (Custom Duty)
نرخ تعرفه گمرکی بر اساس نوع کالا و کد تعرفهای (HS Code) یا سیستم هماهنگ شده کدگذاری بین المللی تعیین میشود. هر کالایی بر اساس HS کد خود یک نرخ تعرفه مشخص داشته و به صورت درصدی بیان میشود.
مالیات بر ارزش افزوده (VAT)
به طور معمول نرخ مالیات بر ارزش افزوده برای کالاهای وارداتی به ترکیه، 18 درصد بوده و برخی کالاها ممکن است نرخ کمتری داشته باشند. مالیات بر ارزش افزوده بر اساس ارزش کالا و تعرفه گمرکی محاسبه میشود.
مالیات مصرف ویژه (Special Consumption Tax - SCT)
برخی کالاهای خاص مانند خودروها، سوخت، دخانیات، کالاهای لوکس، الکل و … مشمول مالیات مصرف ویژه هستند و مالیات آنها متفاوت است. این مالیات بر اساس ارزش کالا و تعرفه گمرکی محاسبه شده و به کل مبلغ اضافه میشود.
عوارض تجارت آزاد و توافقنامههای تجاری
ترکیه با برخی کشورها توافقنامههای تجاری دارد که این توافقنامهها موجب میشوند عوارض یا تعرفههای گمرکی برای کالاهای وارداتی کاهش پیدا کرده یا حذف شود. کالاهای وارداتی از کشورهای عضو اتحادیه اروپا معمولا تعرفههای کمتری دارند.
مراحل ترخیص کالا از گمرک ترکیه
- ارائه مدارک: پس از رسیدن بار به کشور ترکیه، باید مدارک مورد نیاز به اداره گمرک ارائه شود تا مورد بررسی قرار گیرند.
- بازرسی کالاها: در این مرحله کالاها توسط ماموران گمرک بازرسی شده و آنها را با مدارک ارائه شده مطابقت میدهند.
- محاسبه تعرفه و مالیاتها: عوارض گمرکی و مالیاتها بر اساس نوع کالا و ارزش آن، با توجه به مواردی که در بالا ذکر شد، محاسبه میشوند.
- پرداخت هزینهها: پس از آنکه هزینهها محاسبه شدند، باید فرد وارد کننده کالاها این مبلغ را پرداخت نماید.
- ترخیص کالا: پس از بازرسی و پرداخت هزینهها، کالاهای شما از گمرک ترخیص شده و به شما تحویل داده میشوند.